Klubnyheder

Artikel om vinterbadning af Rikke R. Paulsen

4. februar 2020, 21.51

Rikke R. Paulsen er journaliststuderende og har skrevet denne fine artikel om et af vores medlemmer. 

Vinterbadning er nøglen til sindsro og socialt samvær

Hun har aldrig brudt sig om havvand. Men da vinterbadeforeningen i Aarhus åbnede, var der ingen undskyldning. I dag er det blevet en del af hendes daglige rutine. Noget der giver hende tilfredsstillelse og ro, i en ellers hektisk hverdag.

Af Rikke R. Paulsen
---
Ved havnebadet i Aarhus, står Ann Hedegaard Ebdrup og tripper. Godt pakket ind i sin gråmelerede badekåbe, sin hjemmestrikkede tophue og sine tyndslidte badesko, er hun klar til dagens første dukkert.
- Du skal være hurtig, hvis du skal have et billede. Første gang går jeg bare ned og dypper mig og tæller til 10, for der gør det lidt ondt. Ann smider kåben, tjekker at huen sidder som den skal, og bevæger sig gelinde ned af de brede trappetrin. Ned i det indhegnede bassin. Bassin 7. Ann har været medlem af havnebadet, ved Aarhus Ø, siden 1. oktober 2019.

Tilfredsstillelse og sociale relationer

- Min vennekreds synes jeg er bindegal, og min mand synes, jeg er skør, siger hun grinende, mens hun rykker lidt på håndklædet under sig og sætter sig til rette på saunaens øverste etage. Den melder 75 grader.

- Men her kan jeg tage ned og lave ingenting, og det er befriende, især hvis man har haft en dårlig eller travl dag. Jeg har aldrig fortrudt et sekund, at jeg begyndte, for det giver et fantastisk kick og bidrager til godt humør.
Foruden at det giver ro og tilfredsstillelse hos Ann, kommer hun her også̊ for det sociale. Med en meget berejst mand og med børn som ikke længere bor hjemme, så̊ kan det være rart at have nogen at tale med.

- Da jeg boede i hus, havde jeg naboer. Men de naboer var som muldvarper og kom kun frem af sit skjul, når vejret var godt. Her er der hele tiden mennesker. Det giver noget socialt, og jeg er et socialt menneske, siger hun, mens hun hilser på en af vinterbadeforeningens andre medlemmer. Og snakken starter. 

Vinterbadning virker meditativt

Ann smider huen og er klar til at ramme vandet for anden gang. Runde nummer to ud af tre. Lidt fugtig efter sauna, læner hun sig forsigtigt ned i bassinets marineblå̊ vand. Trods byggelarm og biler der passerer, lader hun sig uforstyrret, og med et kontrolleret brysttag, bane sig vej frem i bassinet. Månen spejler sig i vandet, og himlen har fået en palisanderfarvet nuance.

- Det er så̊ skønt. Det er så̊ skønt. Tænk, at jeg skal sige det, siger hun smilende, mens hun trækker sig op ad den tilkalkede badestige. Kroppen er en smule rødmosset grundet kulden.

Bekvemmeligheden gør det let

For Ann har tanken om vinterbadning tidligere været noget nær ikkeeksisterende. Men med havnebadet beliggende i baghaven, er der ingen undskyldning for at komme afsted.

- Man skulle da være et skarn, hvis ikke man benyttede sig af havnebadet og dets faciliteter, når nu man har det ude foran døren. Og så̊ har jeg den der bekvemmelighedsfaktor, som gør, at hvis jeg skal ud og køre efter det, så̊ bliver det for besværligt. Her skal jeg blot hoppe i skoene, tage elevatoren ned og så̊ gå 100 meter, så̊ er jeg herhenne, siger hun. Hun trækker benene op under sig, i en position der 
minder om en siddende fosterstilling. Hun tager en dyb indånding og fortsætter.
- Skulle jeg have været i et fitnesscenter og stå̊ på en crosstrainer, så̊ ville jeg nok være for tung i rumpen til at komme afsted. Men det at sidde her og se skumringen når månen kommer op, det er velvære.

Med sine rødmossede kinder og varme krop, bevæger Ann sig i vandet for tredje og sidste gang. Efter en skyller under den kolde udendørsbruser og en hurtig omklædning, spadserer hun med sin hjemmestrikkede tophue, over broen. Broen som baner vejen til og fra havnebadet. Den euforiske stemning emmer på højeste plan, og skuldrene er afslappede.

- Følelsen af at have gjort noget godt for både krop og psyke er helt fantastisk.